Merhabalar,
Bu haftaki yazımızda sizlere Hijyenik Mühendisliğin Önemini ve Dikkate Alınmaz ise ne gibi Problemlerle Karşılaşılabileceğinizi anlatmak istedim.
Hijyenik Mühendislik tanım olarak;
Bir Gıda Firmasının, Üretim Alanı, Çevresi, Binası ve Ekipmanlarının , kolay temizlenebilir, pürüzsüz, ürün birikmesine neden olmayacak şekilde tasarlanması ve kurulması için gerekli , mühendislik bilgi,beceri ve donanımıdır.
Günümüzde, özellikle yeni kurulacak Gıda Üretim Firmaları, binalarını inşa ederken, maliyeti aza indirgemek için, teklifi uygun olabilecek inşaat ve mimarlık firmalarıyla çalışmayı uygun görürler. Bu noktada genellikle hijyenik mühendislik bilgisi pek aranmaz, hatta sorulmaz bile.
Bu noktada, yaptığım pek çok BRC ve FSSC 22000 denetimde gördüğüm GMP uygulamaları eksikliği binaların yapım aşamasında hijyenik mühendislik bilgisinden yoksun bir şekilde planlama yapılmış olmasından kaynaklanıyor.
Hijyenik Mühendislik konusunun ana başlıkları şunlardır;
BİNA
FSSC 22000 ya da BRC standartları Hijyenik Mühendisliği bir konu balığı olarak sunmuyor olsa da, standardatta uyulması gereken GMP dediğimiz iyi üretim uygulamalarını sağlayabilmek için, hijyenik mühendislik standartlarına uygun bir tesisisiniz olmak zorundadır.
Bu konuyu biraz daha açmak istersek şunları söyleyebiliriz; Örneğin işletmenizde pest kontrol ile ilgili problemler yaşıyorsunuz; güve, un biti vb, ne kadar temizleseniz de, ne kadar ilaçlasanızda bir türlü önüne geçemediniz. İşte bu noktada bu canlıların yuvalandıkları yerleri tespit edip, temizlenemeyen , kör nokta oluşturan, dizaynı hijyenik mühendisliğe uygun olmayan alanları belirlemek durumundasınız. Aksi taktirde kök nedeni çözemediğinizden, pest sorunu yaşamaya devam edeceksiniz demektir.
Şekil-1
Gıda Denetimleri, sırasında en çok örülen hijyenik mühendislik sorunu, kablo kanallardır. Özellikle tozlu yağlı ürün üreten yerlerde, bu kablo kanalları duvara bitişi yatay şekilde ve topaklar halinde ise, güveler ve un bitleri için harika birer yuva oluştururlar. Yatay olduklarından daha kolay ürün tozu biriktirecek, karışık olduklarından da bu inik canlılar için, karanlık kuytu ve küçük birer sığınma alanları oluşturacaklardır.
Hijyenik bir kablo yerlerşiminde bu problemler görülmez. Hiyenik bir kablo yerleşimi nasıl olmalıdır. Kablolar duvardan en az 15cm uzaklıkta zemine dik bir şekilde metal bir kablo tavasına tek tek tutturulmak sureti ile yapılmalıdır. Böylece, topak şekli oluşturmayacak, duvar ve kablolar arasında boşluk kalacağından ürün toz birikmeleri yaşanmayacaktır. Dikey olduğundan fare vb canlılar tarafından geçiş yolu olarak da kullanılamayacaktır.
Hijyenik Tasarım, tüm Gıda Üretim alanlarına olması gerektiği gibi, BRC ve FFSSC 22000 gibi belgelerin alınabilmesi ve en önemlisi sürdürülebilirlikleri için önemlidir.
Yeni tesis kurarken ve belge başvurularında sürdürülebilirliği salayabilmek için, Kalite ve Gıda Güvenliği’nin temel yapı taşı olan Hijyenik Tasarımın tüm detaylarını öğrenebilmek için bize yazın; gözde.yesildere@fevkalite.net.
Gözde Yeşildere